In Nederland wonen zeker al 100 Handleeskundigen

 

Naast de baanbrekende handleeskundigen heb ik (Magda van Dijk-Rijneke) ook vele navolgende handleeskundigen ontmoet of per email/telefonisch contact mee gehad. Zij brachten deze studie nog verder naar buiten met hun drive, enthousiasme, doorzettingsvermogen, maar vooral ook met grote liefde voor dit boeiende vak. Zij gaven eveneens consulten, cursussen, workshops, lezingen en sommigen schreven ook boeken. 

Het wordt tijd dat deze collega's ook in het zonnetje worden gezet.


Deze keer wilde ik onze collega Mieke van Ooik vragen of ze ook een verhaal wilde schrijven hoe het allemaal begonnen is met de Handleeskunde. Echter tot mijn schrik zag ik op haar Face Book pagina Ter nagedachtenis van……

Als herinnering en ode heb ik via materiaal en haar websites een artikel over Mieke kunnen schrijven, zodat we toch haar een beetje hebben leren kennen.


Korte levensbeschrijving van Mieke van Ooik (1948-2022) als handanalist & medium

tekst Magda van Dijk-Rijneke

Mieke van Ooik werd geboren op 17 juli 1948  en heeft in het verleden gewerkt als directiesecretaresse en managementassistente bij een multinational. Daarnaast had ze zich verdiept in allerlei spirituele disciplines(astrologie, numerologie, yoga, meditatie, tarot etc.).

Haar kennismaking met de handanalyse heeft er uiteindelijk toe geleid, dat zij in 2002 de 5-jarige opleiding handanalyse en handpalmtherapie aan de Academie Antropodynamica van Edo Sprong heeft gevolgd, die zij in 2007 heeft afgerond.

Ondertussen was zij ook begonnen met het ontwikkelen van haar mediumschap. Mieke heeft een groot aantal cursussen gevolgd zowel in Nederland als in Engeland. Deze ontwikkeling stopte nooit en daarom ging zij twee keer per jaar naar het Arthur Findlay College in Stansted Engeland voor bijscholing om haar mediumschap verder uit te bouwen.

Graag wilde Mieke een misverstand uit de weg en zei: ”Serieuze handanalyse houdt zich niet bezig met toekomstvoorspellingen. De enige voorspelling die ik die is als je niet in actie komt, gebeurt er niets, dan overkomt het leven je. Wel kun je door een grotere zelfkennis dingen bijsturen”.

De handanalyse die Mieke beoefende is gebaseerd op kennis uit de hindoeïstische Veda’s (wijsgerige geschriften van duizenden jaren oud), uiteraard vertaald naar en  aangepast  aan de huidige tijd. Men ging uit van het idee dat ons zonnestelsel deel uitmaakt van het universum – de macrokosmos – en dat wij als mensen een universum zijn op microkosmisch niveau.

Volgens Mieke:  "Er is een aantoonbaar verband tussen het brein en het lichaam (b.v. zweethanden en hartkloppingen bij angst). In het Verre Oosten strekt dit verband zich uit tot de handen.  In de loop der eeuwen heeft de handanalyse zich ontwikkeld tot een instrument om tot zelfkennis te komen.

Bewust of onbewust zijn onze gedachten van invloed op de lijnen en tekens in de hand.

Het doel van de handanalyse is om behulpzaam te zijn bij de persoonlijke ontwikkeling en evenwicht te scheppen op alle levensgebieden door een groter zelfbewustzijn. Bij een analyse wordt niet alleen gekeken naar de lijnen, maar ook naar de vorm van de handpalm, de lengte van vingers en duim, de hoogte van de heuvels in de handpalm, de huidstructuur etc.

Al deze informatie relateert aan een energie, die symbool staat voor bepaalde eigenschappen en kenmerken. Hier raken handanalyse en astrologie elkaar.

Ook in de handanalyse spreken we over de energie van Jupiter, Saturnus, Mercurius etc.
Met deze gegevens kan worden vastgesteld waar je kwaliteiten liggen en welke eigenschappen je enigszins zou kunnen cultiveren. Daarbij moet wel bedacht worden dat er aan iedere eigenschap twee kanten zijn (b.v. iemand met veel Jupiter energie is eigenwijs en eigengereid, maar kan ook goed ordenen en plannen, wat in het bedrijfsleven, maar ook in een gezin buitengewoon nuttig kan zijn)."

Mieke gaf workshops en stond regelmatig op de Internationale Therapeutenbeurs.

Ze was ook sinds 2013 bestuurslid van de Tarot beroepsvereniging Nederland en beoefende ook de tarotkaarten. Ze gaf daar consulten in zowel handanalyse en tarot.

Verder heeft zij ook een paar jaar bij de Aston Brothers (een theatergroep) in Zeist deelgenomen als handanalist tijdens hun zomeroptreden in Zeist. Hier genoot ze volop van.

Daarnaast trad ze met zang en gitaar bij ouderen in het verzorgingstehuis op wat een lust van haar leven was. Het Nederlandse levenslied  behoorde o.a. tot haar uitgebreide repertoire.

 

Mieke is op 13 maart 2022 zittend in haar stoel aan een hartstilstand overleden en is 73 jaar geworden. Zij was een sociaal een actieve vrouw.

-o0o-