In Nederland wonen zeker al 100 Handleeskundigen

Naast de baanbrekende handleeskundigen heb ik (Magda van Dijk-Rijneke) ook vele navolgende handleeskundigen ontmoet of per email/telefonisch contact mee gehad. Ik kwam tot de ontdekking dat meerdere collega’s van Lies Franse les hebben gehad. Het werd tijd om iets over haar te schrijven en ik heb haar oud-leerlingen benaderd. Sommige hadden wel foto’s echter onze collega

Renée van de Giessen wist meer en wilde mij helpen. Ze is speciaal naar België gereden om haar zoon Marcel te ontmoeten en te interviewen. Hij wilde graag voor onderstaande artikel het een en ander over zijn moeder vertellen.... en dat werd natuurlijk een mooi en lang gesprek. Zie hier Renée's resultaat en het verhaal.........


Korte levensbeschrijving van Lies Franse (1941-1998), oprichter van het Instituut voor Handanalyse en Nageldiagnostiek.

tekst Renée van de Giessen, november 2024

 

Lies Franse heeft in de jaren 80 veel handlezers opgeleid. Voor een artikel op deze website was er echter te weinig over haar bekend. Om haar recht te doen moest daar verandering in komen, vond ik. Een aanknopingspunt was de overlijdensadvertentie die ik heb bewaard en waar de naam Marcel Veelo op staat. Via internet zocht ik contact met hem. Marcel bleek de zoon van Lies te zijn,  een gerenommeerd fotograaf woonachtig in België. Hij stond open voor een gesprek over zijn moeder, en begin oktober reed ik naar hem toe. In het persoonlijke gesprek dat we hadden schetste hij zowel het karakter van Lies als gebeurtenissen uit haar veelbewogen leven. Daardoor weten we nu meer over Lies, de baanbreker die zich ruim 10 jaar lang intensief  aan de handleeskunde wijdde.

Ik dank Marcel bijzonder hartelijk voor alle informatie, zijn openheid en vertrouwen.

Jeugd en zelfontwikkeling

Lies groeide op in Den Haag in een groot gezin met zes broers en zussen. Als kind voelde ze al de behoefte om te tekenen en te schilderen, met haar handen bezig te zijn. Van haar vader, die gewelddadig was en met wie ze een zeer slechte relatie had, mocht Lies echter niet leren en met een creatief vak verdiende je de kost niet was de boodschap. Lies ging vroeg het huis uit en vond, omdat ze kon typen, een baan als medisch secretaresse. Ze trouwde toen ze 24 jaar was.

Marcel: “Mijn vader kwam ook uit Den Haag en was graficus. Lies was zwanger van mij toen ze naar Brussel verhuisden, omdat daar meer mogelijkheden waren om een kind groot te brengen, besloot mijn vader. Er was meer werk en minder woningnood in vergelijking met Den Haag. Die verhuizing naar België betekende voor Lies het afscheid van haar familie. Het leven bood haar nu nieuwe kansen, als eerste om een andere taal leren. Mijn ouders bleven echter niet lang samen, ik was twee jaar toen ze scheidden.” Lies ontmoette een andere man, een welgestelde tandarts met een groot eigen huis en ging met hem samenwonen. Het leven was toen goed, herinnert Marcel zich, met veel gezelligheid en vakanties. “Maar voor mijn moeder was het toch niet voldoende. Er moest méér zijn, dacht ze na een paar jaar. Ze liet mij achter, huurde eerst een huis voor zichzelf alleen en ging vervolgens op reis.”

Lies reisde een half jaar door Mexico en werd daarna volgeling, sannyasin, van Baghwan, de bekende Indiase goeroe. Ze verbleef acht jaar in zijn ashram in Poona en verhuisde mee naar de Verenigde Staten, waar Baghwan de commune Rajneeshpuram opende. Begin jaren 80 keerde Lies terug naar Nederland, om in Amsterdam te gaan wonen in de grote Baghwan-leefgemeenschap, samen met honderden andere sannyasins. Via dat netwerk kon Lies uiteindelijk een mooi appartement aan de Keizersgracht huren, waar ze tot haar dood woonde.

Marcel: “In die ashrams heeft Lies veel over zichzelf geleerd en ontdekt welke capaciteiten ze had. Waarschijnlijk heeft ze in die tijd ook leren handlezen. Vanaf het moment dat ze terugkeerde naar Nederland heeft ze alles van de grond getrokken wat ze wilde. En als Lies iets in haar hoofd kreeg, dan ging ze er helemaal voor. Voordat ze zich toelegde op de handleeskunde, had ze al naam opgebouwd met het geven van shiatsu-massages in diverse centra. Ze kon het nooit laten om bij dat lichaamswerk mensen ook in de handen te kijken, om te zien wat voor persoon ze voor zich had, daar was ze nieuwsgierig naar. Daar wilde ze dan graag iets over vertellen.”

Handlezen, iriscopie en schilderen

Rond 1984 begon Lies serieus aan de weg te timmeren als handlezer. Ze richtte het Instituut voor Handanalyse en Nageldiagnostiek op en ging lesgeven - eerst in een buurthuis en al snel bij haar thuis. Af en toe huurde ze een boerderij af, om daar lesweekenden te geven. Ook gaf ze consulten en stond ze op spirituele beurzen. Door haar specifieke interesse in gezondheid verdiepte zij zich in de medische kant van het handlezen, en begon er iriscopie bij te doen. Ze had een iriscoop waarmee ze detailfoto’s kon maken van ogen. Toen kon ze dus de gezondheid van een cliënt aflezen aan de handen én aan de ogen. Om beter te begrijpen waar gezondheidsklachten vandaan komen en welke concrete adviezen ze kon geven, startte ze een studie Homeopathie. Maar die maakte ze niet af, het bleek te veel voor haar.

Foto

Marcel Veelo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Thuis bij Lies. Foto's van Ans de Groot. 

Na ongeveer 10 jaar stopte Lies met de handleeskunde. Al haar aandacht ging nu naar het schilderen. Regelmatig volgde ze schilderworkshops, ook in het buitenland, herinnert Marcel zich. “Prachtige aquarellen maakte ze, ze was echt goed. Bijna alles wat ze heeft geschilderd, heeft ze verkocht, onder meer aan Art Unlimited. De handlijnkunde is één touw op haar boog geweest. Ze heeft nog andere touwen kunnen vastbinden, dingen kunnen doen die ze graag wilde doen. Je bent er nooit 100% zeker van, maar ik denk dat ze wist dat ze zou overlijden. Dat haar tijd beperkt was. Dat ze daarom zo intens zoveel activiteiten naast elkaar wilde ontdekken en opbouwen.”

Lies was trots op haar kleinkinderen. “Ze vond het fantastisch om oma te zijn”, vertelt Marcel. “Met de zoon van mijn partner had ze al een mooie band opgebouwd. En toen wij samen een kindje kregen was ze helemaal opgetogen. Mijn moeder is overleden toen onze dochter net 1 jaar was.” Marcel laat me een tekening zien, die Lies nog van haar kleinkind heeft gemaakt.

Terugblik van Marcel

Hoewel Marcel zijn moeder jarenlang heeft gemist in zijn jeugd en dat zijn sporen bij hem naliet, kan hij genuanceerd terugkijken op de persoon die zijn moeder was. “Ik begrijp haar levenskeuzes wel, gezien haar eigen traumatische jeugd. Als kind had zij weinig zelfvertrouwen en ik denk dat het haar veel tijd heeft gekost om dat weer op te bouwen. Het was voor haar noodzaak om haar eigen weg te gaan, zichzelf te ontwikkelen en te doen wat bij haar paste. Daardoor heeft haar leven wel een bocht genomen die gevolgen had voor haar omgeving. Lies was geen makkelijk persoon, ze had zo haar eigen regels. Maar ze had zoveel in haar mars, was veelzijdig en creatief. Haar spirituele zelfontwikkeling is voor haar altijd het allerbelangrijkste geweest. Haar kracht lag in het delen met groepen, met klanten en leerlingen. Ze  was altijd heel geïnteresseerd, en vond het fijn mensen te ontmoeten. Ze heeft intens geleefd en was trots op wat ze heeft bereikt.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1988 Lies Fransen (3e rechts) handleesweekend in Hurwenen

Elke cursist kreeg een door Lies zelf getekende kaart tijdens de jaarwisseling.

Grote dank aan Renée van de Giessen die zoveel moeite en effort

heeft gedaan dat we toch het een en ander van Lies Franse te weten

zijn gekomen met medewerking van

haar zoon Marcel Veelo.

November 2024

-o0o-

Maak jouw eigen website met JouwWeb