In Nederland wonen zeker al 100 Handleeskundigen

Vanaf 1982 hou ik (Magda van Dijk-Rijneke) mij bezig met de handleeskunde en vanaf die tijd heb ik vele baanbrekers op dit gebied op de paranormale-/alternatieve- of spirituele beurzen ontmoet. Wij brachten langzaam maar zeker deze studie meer naar buiten (en uit de occulte verdomhoek) met onze drive, enthousiasme, doorzettingsvermogen, maar vooral ook met grote liefde voor dit boeiende vak. Wij gaven consulten, cursussen, workshops, lezingen en sommigen schreven ook boeken.

Het wordt tijd dat deze baanbrekers eens in het zonnetje worden gezet.


Onze baanbrekende Belgische collega Kristien Vanderhauwaert heb ik helaas nooit persoonlijk ontmoet maar wel diverse keren schriftelijk. Kristien had van jongs af aan grote interesse in de mysteries van het menselijk karakter. Door haar leergierigheid en reislust kwam ze met vele disciplines in aanraking en uiteindelijk werd handlezen een van haar vele passies. 

Korte levensbeschrijving van Kristien  Vanderhauwaert als handleeskundige en therapeut.

Hofstade (Zemst) in België

Als kind was ik reeds geboeid door handen, massages en kruiden. Ik voelde me anders dan andere kinderen,  ik was heel gevoelig, wat nu  HSP wordt genoemd. 

Ook maakte ik al heel jong kennis met de alternatieve geneeswijzen en de wijsheden van Oude Culturen.

Langs grootmoeder en vader kreeg ik interesse in kruiden en planten en langs groottante kwam in ik contact met handlezen, massage, spiritualiteit (het "paranormale" toen genoemd en uit den boze in mijn katholiek milieu)! Mijn grootouders en vader hadden een grote tuin met groenten en bloemen. Ik trok met hen de bossen en weiden in om planten, kruiden, paddenstoelen en bloemen te plukken die nadien gedroogd werden en waarvan dan thees, siropen, tincturen, zalven werden gemaakt. Wij waren ecologisten “avant la lettre”!

Mijn groottante (jongste zus van oma had gouden handen en krachtige energie) was ook een befaamde handleeskundige. Wat zij allemaal zag en vertelde  over je  handen….! Dat boeide me heel erg en van daaruit ontkiemde het zaadje dat groeide en de drang om dit te ontwikkelen en er levenswerk van te maken.

Als puber had ik reeds vaak migraines. Als mijn groottante dan toevallig langskwam en ze masseerde mijn hoofd en rug, voelde ik me telkens beter. Ik voelde die speciale energie die door haar handen vloeide. Ze zei me dat ik haar evenbeeld was. Ik had een hele goede band met haar.

 

"Handen zijn steeds heel belangrijk voor mij geweest, vooral het aanraken, voelen, de vorm van de hand, de huidstructuur en de kracht. Ik voelde dat ik iets met mijn handen moest gaan doen, o.a. diverse massages, het aan-invoelen, energiewerk en zeker de studie van de handen".

Op zoek naar mijn levensrichting ging ik me ook verdiepen in astrologie, gelaatskunde, grafologie, tarot, kruidenleer, boeddhisme, hindoeïsme, ayurveda, tantra, alfatrainingen, hypnotherapie, reiki, diverse oosterse massages, hun kruidengeneeswijzen en cultuur.  Ik ontdekte wat dit voor de mens kon betekenen en in het totaal plaatje paste.

De mens is een geheel : lichaam en geest, waarbij de handen de blauwdruk zijn.

 

Na diverse opleidingen in België bracht mijn zoektocht me ook naar het buitenland,  waar ik gespecialiseerde cursussen volgde in diverse massage technieken en energetische healings.

Dit bracht mij in contact met de plaatselijke culturen en geneeswijzen.

Op deze studiereizen doorheen India, Myanmar, Indonesia, Pakistan, Birma, Thailand en Egypte ontmoette ik (toevallig?!) ook handlezers die me telkens erop wezen dat ik de gave had van handlezen en ik dit zeker moest verder ontwikkelen, wat ik dan ook ging doen! 

 Intussen heb ik 40 jaar als therapeut, ervaring in spirituele en psychologische ontwikkelingen en in divers lichaamswerk en coaching.

 

Dat ik  “gouden handen” had kreeg ik vaak als lofbetuiging .

Ik heb mijn unieke gave kunnen gebruiken om lichamen en geest te helen en met deze “gouden handen” heb ik velen gelukkig mogen maken en inzicht en energie kunnen geven.

Deze unieke rijkdom ontwikkelde ik via verschillende leermeesters in oude culturen en hedendaagse disciplines.

Een eerste contact met persoon: de eerste handdruk liegt nooit! 

Ik heb steeds de onweerstaanbare drang, geobsedeerd naar handen te kijken, de samenhang met de lichaamstaal, houding, ogen en aangezichtsuitdrukking wat ook al een uitgebreide studie is. 

Het boek "Worden wie je bent" van Julius Spier wou ik zeker lezen, maar deze was intussen uitverkocht.  Ik deed oproep langs media en een karmelieten-non uit de Ardennen zij stuurde het me op!

Interesse over handlezen zit dus overal verborgen!

Verder waren Mellie Uyldert, Pierre Brepoels, Edo Sprong,  Paul Bles, Jan Volbeda mijn leermeesters.

Op een reis doorheen Pakistan bezorgde mijn gids me de oude boeken van de fameuze handlezer "Cheiro" (pseudoniem van Count Louis Hamon). 

De cursus en het boek “Handanalyse in zelfherkenning - Alles in de hand” van Edo Sprong waren heel belangrijk voor me,  vooral de “Diagnostische handanalyse”. Dit alles dateert van reeds de jaren 1980-90.

Met tikkeltje heimwee denk ik ook terug aan al diegenen die er niet meer zijn en die me heel veel kennis en wijsheid mochten bijbrengen.

Handen: geven je inzicht, zijn een blauwdruk van je zelf-zijn, zeggen wie je bent, zodat je kunt worden wie je eigenlijk bent. 
 

Hand-massages zijn voor mij ook steeds grote hulp en richtinggevend geweest, om personen met andere problemen te begeleiden die "niet in handlezen geloven"! Zo ontdekte ik spontaan wat hun zwakheden, gaven, gezondheid, voeding, karakter waren en vaak spraken ze dan spontaan over hun echte probleem.

Een enorme hulp bij keuze van alternatieve geneeswijzen en coaching.

 

 

 

"Zelfkennis, begin van alle wijsheid".

Heel belangrijk is handjes bekijken van baby’s en kinderen: dit kan een grote hulp zijn bij hun opvoeding. 

Zo kun je al vroeg ontdekken welke gaven en zwakheden je kind heeft en kan je ze helpen in hun keuzes. 

Bij mijn kinderen en kleinkinderen heb ik dat intens kunnen volgen. 

Een anekdote van mijn reis doorheen Irak : een jaar na de eerste golf oorlog bezocht ik o.a. Bagdad waar toen Saddam Hoessein nog de grote heerser was. We werden als toerist steeds begeleid, op de voet gevolg en vergezeld en gecontroleerd door politie.   

In een grote expo-aula vol grote foto's van Sadam Hoessein (Sadam bidt, lacht, triestig, sportief, militair,...) hing er één foto waarbij zijn handpalm heel duidelijk te zien was. 

Ben daar iets langer bij blijven stilstaan samen met de reisgids en heb haar attent gemaakt wat ik alzo ‘’las’’.  Het jaar nadien wou de reisgids terug om nog eens die foto te bekijken maar.....die foto was verdwenen!! 

Ik gaf cursussen en voordrachten, kwam op TV, artikels verschenen in tijdschriften als : Flair - Libelle - De Standaard…Steeds waren er geïnteresseerden van alle leeftijden, alle standen.

Intussen heb ik grote verzameling foto’s uit diverse  tijdschriften van handen van prominenten, koningen en presidenten.

Enorm interessant hun handen te vergelijken en...conclusies te trekken!

Minister C. heeft me eens na een receptie uitgenodigd om handlezen te doen bij hem thuis.

Ik heb steeds handprints gemaakt van iedere persoon van wie ik de hand las, vandaar dat ik een grote stapel handprints heb van politici, dokters, studenten tot knoestige handarbeiders.

Wat me telkens opviel is, dat om ’t even tot welke klasse die personen behoren, ze toch nieuwsgierig zijn om hun handen te laten ontleden, maar dat hun naasten en buitenwereld  dit toch niet mogen weten!! 

Praktijkruimte van Kristien

Je staat perplex als je die diversiteit van handen doorneemt en deze toetst aan  de werkelijkheid of schijnwereld die velen naar buiten brengen.

Onlangs in een seminarie over "Het brein en hormonaal stelsel" gaf een docent een tip wat je vingers tonen over  o.a. je testosteron gehalte.

Spijtig dat voor velen handanalyse nog steeds met een taboe sfeer omgeven wordt hoewel deze wijsheid standhoudt en reeds beoefend werd sinds duizenden jaren o.a. in Egypte, India, China!   

    

Toon me je handen en

ik zeg wie je bent!

 

Was getekend Kristien Vanderhauwaert

   Hofstade (Zemst) in België

   12 maart 2023

 

 

 

https://www.aadi.be

https://www.aadi.be/extras/recenteberichten/

facebook.com/aadi.be

*) Edo Sprong (overleden 16/10/2013) richtte samen met Francine Rasenberg & Paul Bles de Academie Antropodynamica op.