In Nederland wonen zeker al 100 Handleeskundigen

 

Naast de baanbrekende handleeskundigen heb ik (Magda van Dijk-Rijneke) ook vele navolgende handleeskundigen ontmoet of per email/telefonisch contact mee gehad. Zij brachten deze studie nog verder naar buiten met hun drive, enthousiasme, doorzettingsvermogen, maar vooral ook met grote liefde voor dit boeiende vak. Zij gaven eveneens consulten, cursussen, workshops, lezingen en sommigen schreven ook boeken. 

Het wordt tijd dat deze collega's ook in het zonnetje worden gezet.


Judith Bolleman is een nichtje van onze overleden collega Marja Inden (2/10/1998). Ik leerde Marja in die tijd op de paranormale beurzen kennen, echter helaas heb ik verder geen informatie van haar kunnen krijgen en vinden. Wel zijn haar naslagwerken door een cursist als een postume hommage in een boek verwerkt en uitgegeven. Dit boek heeft Judith zo zeer geïnspireerd dat zij een cursus handleeskunde ging volgen met als gevolg zie haar onderstaand verhaal.  


Korte levensbeschrijving van Judith Bolleman als handleeskundige

Mijn naam is Judith Bolleman en ik ben in 1972 geboren in ‘s-Gravenhage. Mijn ouders zijn gescheiden toen ik 5 jaar oud was. Daarna ben ik met mijn moeder stiefvader broertje, stiefbroer en zus opgegroeid in Klaaswaal.

Mijn moeder heeft ons vrij streng opgevoed en vond op mijn 17e dat het tijd was om een beroepskeuze te maken. Ze duwde een beroepengids onder m'n neus en zei; kies maar iets uit. Ik had echt geen idee, maar koos uiteindelijk voor een lerarenopleiding. Dit alleen, omdat de dochter van een vriendin van haar, daar ook heen ging.

Vroeger was ik echt extreem verlegen en nu stond ik ineens met een camera op m'n neus voor de klas. Doodeng vond ik het. Maar uiteindelijk is het heel goed geweest voor m'n ontwikkeling. De strenge jeugd heeft er ook voor gezorgd dat ik al op m'n 18e ging samenwonen in Rotterdam. Achteraf niet de beste keuze, maar ik wilde liever m'n eigen koers varen en zelf bepalen wat ik wel of niet kon doen.

Nu, na vele omzwervingen, ben ik gevestigd in Breda.

In mijn vroege jeugd werd mijn nieuwsgierigheid naar het handlezen al gewekt. Mijn tante, Marja Inden, had namelijk een goedlopende handleespraktijk in Amsterdam.

Een cursist van haar, Christine Kaspers, heeft na haar overlijden een boek geschreven over haar werk; ‘’Handboek handlijnkunde, je hebt het zelf in de hand’’.

Voordat ik zelf, in serieuze zin, hiermee aan de slag ging, heb ik eerst de HAVO gedaan en vervolgens dus een HBO leraren opleiding. Ondanks mijn mavo-advies heb ik toch beide opleidingen afgerond, waar ik best trots op ben.

Daarop volgde het NGS te Nijmegen waar ik mijn massageopleiding heb afgerond en nog enkele cursussen waaronder; hotstone massage, shiatsu, reiki master, magnetiseren (Indiase) hoofdmassage ontspanningsmassage en cupping massage .

Uiteindelijk, inmiddels een aantal jaren later, heb ik een cursus handlezen gevolgd bij

Paul Bles te Antwerpen.

De aanzet om die cursus te gaan volgen, kwam eigenlijk door het overlijden van mijn tante. Toen ik hoorde dat het boek van haar werk uitkwam, heb ik het voor kerst gevraagd aan m'n ouders. Ik vond de materie zo interessant dat ik op zoek ben gegaan naar een cursus in de buurt en zo kwam ik bij Paul terecht.

In mijn vrije tijd bestudeerde ik diverse Handleeskunde boeken zoals bijvoorbeeld die van Edo Sprong – ‘’Handanalyse en zelfherkenning’’, Ellen Duim – ‘’Het Handleesboek’’ en natuurlijk die van Magda van Dijk-Rijneke ‘’Universele Handleeskunde’’. Daarnaast uiteraard ook het geschreven werk van mijn tante.

Elke vakantie en vrije dag besteedde ik aan het lezen en het maken van uittreksels van verscheidene boeken. Af en toe vond ik het ook best moeilijk en heb ik op het punt gestaan om de handdoek in de ring te gooien. Maar door mijn toewijding en doorzettingsvermogen, ben ik toch doorgegaan. Dat is dan weer een positieve eigenschap die ik heb overgehouden aan m'n strenge opvoeding.

Om praktijkgericht te oefenen ben ik begonnen met het lezen van mijn eigen hand. Ook Christine Kaspers heeft mijn hand destijds gelezen. Ik kreeg hierdoor meer inzicht in de talenten die ik heb, o.a. het werken voor en met mensen en dat ik een autodidact ben. Het handlezen heb ik me dan ook, grotendeels, zelf aangeleerd.

De afgelopen jaren heb ik een enorme transformatie doorgemaakt, ook op spiritueel gebied. De corona tijd kwam voor mij als een zegen. Eindelijk had ik tijd om aan mezelf te werken, mijn praktijk te beginnen en een workshop in elkaar te zetten. Handlezen en het geven van massages doe ik met veel plezier.

Inmiddels heb ik op beide vlakken veel ervaring opgedaan, o.a. door op spirituele beurzen en in mijn praktijk handleesconsulten en massages te geven.

Vorig jaar ben ik ook begonnen met het geven van workshops handlezen voor kleine groepen. Er waren zoveel aanmeldingen, dat had ik echt niet verwacht. Met de feedback van alle workshops die ik tot nu toe heb gegeven, heb ik onlangs een verbeterde versie gemaakt.

Hoewel ik vroeger erg onzeker was, heb ik door alle positieve reacties vanuit mijn praktijk meer zelfvertrouwen gekregen. Momenteel ben ik nog werkzaam in een modezaak, maar ik hoop in de toekomst, me nog meer te kunnen gaan richten op mijn praktijk, want dat is toch waar m'n hart ligt.

Op mijn website kunt u meer informatie vinden.

 

Was getekend Judith Bolleman

30 oktober 2022 Breda.

www.werkenmethanden.nl

 

 

 

*) Magda van Dijk-Rijneke, oprichter School der Universele Handleeskunde (1990).

*) Paul Bles

*) Edo Sprong, oprichter Academie Antropodynamica1989

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb