In Nederland wonen zeker al 100 Handleeskundigen

Vanaf 1982 hou ik (Magda van Dijk-Rijneke) mij bezig met de handleeskunde en vanaf die tijd heb ik vele baanbrekers op dit gebied op de paranormale-/alternatieve- of spirituele beurzen ontmoet. Wij brachten langzaam maar zeker deze studie meer naar buiten (en uit de occulte verdomhoek) met onze drive, enthousiasme, doorzettingsvermogen, maar vooral ook met grote liefde voor dit boeiende vak. Wij gaven consulten, cursussen, workshops, lezingen en sommigen schreven ook boeken.

Het wordt tijd dat deze baanbrekers eens in het zonnetje worden gezet.


Collega Ans de Groot  heb ik regelmatig ontmoet op de paranormale/alternatieve beurzen. Heel interessant is dat ze haar kennis over handlijnkunde met numerologie combineert wat een verrassende karakteranalyse met zich meebrengt. Natuurlijk heb ik ook haar gesigneerde boek in mijn bezit. Daarin gaf zij mij in 2002 een - nu nog steeds geweldige - korte kern uitleg.


Korte levensbeschrijving van Ans de Groot als handlijnkundige, numeroloog & astroloog 

In 1985 ging ik met mijn collega uit de wijkverpleging op een zondag naar de beurs ‘Gouden Handen’ in ’s-Heerenberg, vlak bij de Duitse grens. Wij woonden toen in Flevoland en het was dus echt een dagje uit. Lange wachtrijen om naar binnen te kunnen en eveneens lange wachtrijen bij de consulttafels. De handlezers op die beurs spraken mij en mijn collega direct aan.

Een week later komt diezelfde collega naar me toe met een mogelijkheid voor een opleiding Handlijnkunde en vingernageldiagnostiek in Amsterdam (1986) waar wij ons direct voor inschreven. Destijds werkte ik in een Home Team in het Gezondheidscentrum en noch ik, noch mijn collega wijkverpleegkundige, hadden het lef niet om te vertellen dat we hierin waren geïnteresseerd en er zelfs een opleiding in wilden gaan volgen. Bang als we waren voor het etiket wat op ons geplakt zou worden. Want er was ook nog een mogelijkheid voor de medische handlijnkunde en dat sprak ons zeer aan.

De alternatieve beurzen waren toen in opkomst en steeds meer mensen gingen zich voor spiritualiteit interesseren. In het diepste geheim gingen we 2 jaar lang iedere maandag naar de Keizersgracht in Amsterdam naar de lessen van Lies Franse. En 1 of 2 x per jaar was er ook een studieweekend ergens in de omgeving van Zaltbommel. Een hele leuke periode.        

Aansluitend ging ik aan een parttime studie docent Gezondheidskunde aan de HMN in Utrecht beginnen, want ik wilde een carrière switch maken. Toen de opleiding was afgerond, was er een lerarenstop (1992). Er moest een nieuwe koers gevonden worden. Want door een reorganisatie was ik in de WW terechtgekomen.

Na een paar maanden ging ik dan maar beginnen aan de workshops Numerologie, ook weer bij Lies Franse in Amsterdam.

Ondertussen kreeg ik werk (1993) als freelance docent Gezondheidskunde en maakte flink wat kilometers door het hele land. Langzaamaan groeide de belangstelling en noodzaak om ook aan beurzen te gaan deelnemen om mijn freelance werkzaamheden aan te vullen. Handen gaan lezen maar waar?

Lies Franse 1998 overleden

De Rijnhallen in Arnhem was de eerste beurs en dan gelijk 3 dagen achter elkaar. Met het water op de rug reed ik die vrijdagochtend naar Arnhem. Wat als ik ineens niet meer een lijntje in de handen zou weten? Wat moest ik doen als mensen het niet herkenden? Al die vragen spookten door mijn hoofd.

Maar het ging vloeiend, consult na consult en ik kreeg er een goede training om kernachtig in 15 minuten een consult neer te zetten. Want….ook daar waren wachtrijen en nu aan mijn tafeltje! Jeetje, als ik nú nog denk aan die eerste folder, dat visitekaartje en het opbouwen van mijn consulttafeltje….. Er bestonden nog geen banners en P.R. was nog nieuw voor mij. Bovendien kwam ik uit de gezondheidszorg, het vak waar mensen veel voor een applaus doen, maar verre van zakelijk zijn. Gewoon omdat je met je hart werkt. Ook dat leer je snel als freelancer, anders overleef je niet. Het waren spannende jaren.

Het bedenken van een logo, ergens op een beurs in Apeldoorn. Wat moest het dan worden? Hoe deed ik dat? Ik ging zitten achter mijn tafeltje en begon aan deze opgave. Het moet simpel, dacht ik. Dus wat doe ik echt? Ik lees handen en werk met mijn hart om mensen sterker te maken op gebied van zelfvertrouwen, assertiviteit, communicatie. Alles staat immers in die handen en in die geboortedatum?  Eureka! Dit werd het!

Ik kreeg de smaak te pakken en ben uiteindelijk zo’n 25 jaar actief geweest op beurzen. Weekend na weekend op stap om handen te lezen in combi met numerologie. Steeds weer dezelfde collega’s, mensen die je beter leerde kennen en waar je veel mee uitwisselde. Jarenlang spraken we elkaar ieder weekend zoals, Edith de Zwart, Francine Rasenberg, Magda van Dijk-Rijneke, Ciska en Raymond, Benjamin Ashkenazy, Carla Bronkhorst en nog zoveel anderen in andere disciplines.

Op vele Pasar Malams Besars in zowel Den Haag als in Steenwijk heb ik handen gelezen en prachtige mensen ontmoet, zoals Henk van der Pol. We wisselden onze syllabussen over handlijnkunde uit en spraken met elkaar over de inhoud.

Op de Pasar Malam Besar in Den Haag heb ik een ontzettende leuke tijd en samenwerking gehad met Francien, Benjamin, Ciska en Raymond, in onze tent. Veel uitwisselingen deden we dan als het werk even stil viel. Dierbare herinneringen bewaar ik daaraan. Zoveel geleerd van en aan elkaar.

En niet te vergeten Ellen Duim, waar ik in latere jaren door omstandigheden, pas contact mee kreeg. Toen bleek dat ook Ellen haar opleiding handlijnkunde had gedaan bij Lies Franse, alleen in een latere/andere jaargroep. Heel bijzonder om dat met elkaar te delen, want Lies is al in 1998 overleden.

Langzamerhand begon ik met handlijnkunde lessen geven en met het maken van een hand out voor workshops Numerologie.  

Ondertussen kreeg ik ook consulten thuis, later een eigen praktijk en soms zat ik ’s morgens in de auto op weg naar een dag om les te geven ergens in het land, over rouwverwerking, palliatieven zorg of het was een communicatietraining en eind van de middag in de file weer terug naar huis om me dan weer op te maken voor de handlijnkunde les of workshop Numerologie in de avonduren, in het Elfde Huis in Harderwijk, Dronten of in Deventer.

Ondertussen was ik vanaf 1995 Astrologie gaan studeren, eerst aan de school voor psychologische Astrologie in Zeist en later in Utrecht. Het was geweldig wat een inzichten dat gaf. Door die combinatie ging mijn Numerologie die - net als de handlijnkunde verweven is met de astrologische symboliek - zich te verdiepen. Dat bracht mij er toe om een boek te schrijven.

Eerste boek: Numerologie en Handlijnkunde hand in hand (2002). In 2009 kwam mijn tweede boek uit: numerologie praktisch toegepast, een werkboek dat voor iedere geïnteresseerde toegankelijk is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Numerologie & Handlijnkunde hand in hand, 1e druk 2002

 

 

 

 

 

 

 

 

Herdruk 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

               Numerologie praktisch toegepast 2009

In mijn consulten combineer ik het handlezen met de numerologie en op verzoek ook met de astrologie. Ik blijf het bijzonder vinden hoe de informatie van de handen, getallen en sterren naadloos op elkaar aansluiten en wie er ontvankelijk voor is, zijn/haar voordeel er mee kan doen. Omdat het steeds weer opnieuw prachtige inzichten en informatie geeft op die momenten dat er belangrijke keuzes moeten worden gemaakt op het kruispunt waar de cliënt is aangekomen. Uiteraard speelt dan ook je eigen achtergrond hierin mee, zoals in mijn geval die van mijn werkzaamheden in de gezondheidszorg en in het onderwijs.

Was getekend, Ans I. de Groot

Zeewolde, 16 augustus 2020

https://www.pholus.nl/


*) Francine Rasenberg

*) Ciska

*) Raymond

*) Carla Bronkhorst

*) Henk van der Pol

*) Magda van Dijk-Rijneke, oprichter School der Universele Handleeskunde

*) Ellen Duim,  Handanalyse & coaching