De hand het beeldscherm van de hersenen

Bron: Boek Universele Handleeskunde - Magda van Dijk-Rijneke


Recent is er aangetoond dat tijdens de zwangerschap een groot deel van onze hersenen en de binnenkant van de handen zich gelijktijdig ontwikkelen. Ze ontstaan beide uit het zelfde basis celmateriaal ontstaan, het ectoderm. Zowel het motorische als het sensorische gedeelte van de hersenen zijn met de handen verbonden.

Deze verbinding is meer dan de besturing van de handen of het overbrengen van informatie naar en van onze hersenen door de gevoelige zenuwuiteinden in onze handen, zoals ermee voelen.

 

Als onderdeel van het zenuwstelsel komen er in de hand op één vierkante centimeter 2500 zenuwuiteinden voor. Dit is bijzonder veel want op de huid van bijvoorbeeld het dijbeen komen er maar 40 op een vierkante centimeter voor. Door de verbinding tussen de hersenen en de duizenden zenuwuiteinden in de handen worden hierin vele hersenimpulsen geregistreerd. Dit zou de reden kunnen zijn dat aan de vorm, de lijnen en conditie van de hand te zien is wat voor karakter en talenten we hebben, maar ook wat er met ons gebeurd is en mogelijkerwijs nog kan gebeuren. De hersenimpulsen zorgen ervoor dat onze gevoelens en ervaringen in onze handen geregistreerd worden en daardoor zichtbaar zijn. De hand kan dan ook gezien worden als het beeldscherm van de hersenen.

 

-o0o-

 

Het  menselijk zenuwstelsel registreert de inwendige en uitwendige processen waarop het lichaam reageert. Het zenuwstelsel kan gezien worden als het sensor- en communicatienetwerk van het lichaam met de hersenen als  hoofdregelkamer. Het  zenuwstelsel bestaat uit het centrale zenuwstelsel, waartoe de hersenen en het ruggenmerg behoren, en het perifere zenuwstelsel dat vooral uit zenuwen bestaat.

Het perifere zenuwstelsel is een uitgebreid netwerk van zenuwcellen of neuronen dat van het centrale zenuwstelsel naar alle delen van het lichaam loopt, tot in de dubbele huidlaag. De honderd miljard neuronen maken het ons mogelijk te bewegen, te voelen en te denken.

Een neuron lijkt wel op een inktvis met aan de ene kant tentakels, de zenuwuiteinden of dendrieten, en aan de andere kant het axon of neuriet die signalen naar het centrale zenuwstelsel verstuurt. Wanneer de zenuwuiteinden geprikkeld worden gaat er via speciale chemische boodschappers, neurotransmitters, een signaal naar het centrale zenuwstelsel.

 

Dat er een verbinding tussen de handen en de hersenen bestaat wordt niet alleen in de chirologie gebruikt maar ook in de grafologie waarmee door het bestuderen van iemands handschrift een karakterbeschrijving gemaakt kan worden.

Een baby die voor het eerst een blik in zijn nieuwe wereld werpt, begint niet lang erna naar zijn handjes te kijken en wordt er helemaal door gefascineerd. Hij onderzoekt ze en komt er achter dat hij deze wonderlijke objecten nodig heeft.

Rating: 3.5 sterren
2 stemmen

Maak jouw eigen website met JouwWeb