Vanaf 1982 hou ik (Magda van Dijk-Rijneke) mij bezig met de Handleeskunde. Vanaf die tijd las ik vele boeken en verhalen over mijn voorgangers, de pioniers in dit vak. Zij waren ook werkelijk pioniers die de Handleeskunde in Nederland op een wetenschappelijke manier naar buiten wilden brengen. De Handleeskunde werd toen nog beschouwd als iets occults. Van enkele heb ik een boek*) in mijn kast staan bij mijn verzameling Handleeskunde boeken (ca.250).

Met hun drive, enthousiasme, doorzettingsvermogen, maar vooral ook met grote liefde voor dit boeiende vak, gaven zij consulten, cursussen, lezingen en schreven boeken. Met grote bewondering wil ik deze collega-pioniers in het zonnetje zetten.


Philip Leonard Meerloo had een hele collectie handafdrukken. Ik kreeg de opdracht om een van zijn afdrukken te analyseren voor de nabestaanden en zo kwam ik met Meerloo in aanraking. Die analyse was voor mij een ingrijpende ervaring, juist omdat ik de achtergrond en het verhaal van deze persoon te lezen kreeg en te weten kwam hoe hij vermoord werd door een SSer.......... 


Korte levensbeschrijving Philip Leonard Meerloo (1908-1942) als handleeskundige.

Tekst Magda van Dijk-Rijneke

Op 27 augustus1908 werd Philip geboren in Zandvoort en was van Joodse afkomst. Hij woonde tot december 1939 in een pension op de Jan Luykenstraat 34hs te Amsterdam. Hij trouwde met een niet-Joodse vrouw Johanna Jeanette Willy Ziegler een fotografe.

Vlak voor de oorlog verhuisde hij met zijn vrouw naar de Albrecht Durerstraat 73 in Amsterdam, waar ook zijn dochter Marjolijn Mathilde werd geboren 27 juni 1941

Ondanks het feit dat hij een gemengd huwelijk had, werd Meerloo in het najaar van 1942 door de Duitsers opgepakt en via het huis van bewaring aan het Kleine Gartmanplantsoen naar Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort oftewel Kamp Amersfoort getransporteerd, waar hij op 28 november 1942 werd vermoord (slechts 34 jaar oud). 

Hij liet zijn vrouw achter die in verwachting was van haar tweede kind en zijn dochter Marjolein pas anderhalf jaar oud. Zijn vrouw verhuisde naar Den Haag en een paar maanden na Meerloo’s dood werd zijn zoon Philip Robert Leonard in1943 geboren. 

Philip Leonard Meerloo was autodidact. Doordat hij zijn handen liet lezen door een oude zigeunervrouw in Andalusië ging hij zich serieus in de Handleeskunde verdiepen.

Meerloo was in vele mystieke materie breed georiënteerd en in zijn optiek maakte dit allemaal deel uit van de nieuwe wetenschappelijke werkwijze van de Handleeskunde.

In zijn tijd was hij een bekende handlijnkundige met een bloeiende praktijk. Hij las de handen van destijds beroemde en bekende mensen en maakte van hen handafdrukken die hij ook ging verzamelen. Op het vel met de afdruk tekende hij de geboortedatum en de datum van het consult op met eventueel bijpassende foto.

Zo ontstond er een hele verzameling van 1300 handafdrukken tussen de periode 1936 tot en met oktober 1942. Ook bestond de verzameling uit brieven die Meerlo in verband met zijn werk schreef en was hij bezig daarover een boek te schrijven.

Zijn zoon Philip erfde het gedocumenteerd archief.

Op die manier is het mogelijk geweest om bij mensen, die in het Joods Monument zijn opgenomen (Hollocaustslachtoffers) door al die handafdrukken meer van hun data te achter halen.( Philip Leonard Meerloo (joodsmonument.nl)

Om verwarring te voorkomen met een neef, die dezelfde naam had, veranderde Meerloo zijn naam in Ph. Leonard van Meerloo. Hij adverteerde alleen wanneer zijn adres was gewijzigd.

 

 

Philip Leonard Meerloo: Een hand is een gezicht dat niet kan liegen

Rondleiding door de tentoonstelling U zult begrijpen dat… in Arti et Amicitiae en schouw in het archief van de handlezer Philip Meerloo in Allard Pierson.

 

Datum: zondag 25 september 2022 aanvang 13:00 uur bij Arti et Amicitiae, einde ± 15:00 uur bij Allard Pierson. Door: Marjoca de Greef, curator van de tentoonstelling U zult begrijpen dat … en Alexandra Nagel, onderzoeker gespecialiseerd in de geschiedenis van de westerse esoterie, verbonden aan Allard Pierson.