In Nederland wonen zeker al 100 Handleeskundigen

 

Naast de baanbrekende handleeskundigen heb ik (Magda van Dijk-Rijneke) ook vele navolgende handleeskundigen ontmoet of per email/telefonisch contact mee gehad. Zij brachten deze studie nog verder naar buiten met hun drive, enthousiasme, doorzettingsvermogen, maar vooral ook met grote liefde voor dit boeiende vak. Zij gaven eveneens consulten, cursussen, workshops, lezingen en sommigen schreven ook boeken. 

Het wordt tijd dat deze collega's ook in het zonnetje worden gezet.


Collega Lydia Waterreus geeft consulten in haar Praktijk voor Karakteranalyse. Helaas heb ik haar nooit persoonlijk ontmoet maar wel diverse keren schriftelijk. Lydia had van jongs af aan grote interesse in de mysteries van het menselijk karakter. Door haar leergierigheid kwam ze met vele disciplines in aanraking en uiteindelijk werd handlezen haar passie. 


Korte levensbeschrijving van Lydia Waterreus als diagnostisch handanalist en transpersoonlijk therapeut.

1/6/1957 - 26/4/2023

 

Hallo lezers en dank aan Magda voor dit platform, waarin ik de gelegenheid krijg mijn verhaal te vertellen over hoe je er op komt om handen te gaan lezen en het pad wat je kunt bewandelen en de verrassing waar je uitkomt….

Het was ergens in 1995 dat ik het roer omgooide en echt iets méér wilde ontdekken in mijzelf, wat dichter bij mijn interesses lag van kinds af aan. Dieper duiken in de mysterie van mijzelf én het menselijke karakter.

Mijn kinderen waren nog heel jong en terug keren naar mijn oude werk als Microbiologisch en Botanisch analiste bij de universiteit van Utrecht zat er, wonende in Zeewolde, niet meer in. Parttime baantjes volgden. En daarnaast was en ben ik nog steeds actief (als voorzitter) bij de educatieve natuurvereniging het IVN in Zeewolde.

Echter het analyseren deed ik niet alleen bij planten het strekte zich ook uit tot het menselijk karakter. Voorheen vond ik het begeleiden van studenten aan de universiteit heel boeiend en hun levensbesluiten soms verbijsterend…

Op hele jonge leeftijd voelde ik meer dan dat er gezegd werd en dat gaf voor mij vaak een bevreemding t.o.v. mijn omgeving, ik trok mij terug in de natuur en observeerde liever van alles om mij hen om meer te snappen wat er allemaal gaande is. Daarbij ontdekte ik ook dat je de ander meer kon begrijpen door naar de handen te kijken. Op de lagere school had ik eens verheugd tegen een nieuw klasgenootje gezegd, die naast mij mocht zitten, dat ik blij was dat ze naast mij ging zitten omdat zij zo goed in rekenen is en ik niets van breuken snapte. Het meisje totaal verbaasd zei ‘ ja dat is mijn lievelingsvak, maar hoe weet jij dat?’ ik zei daarop ‘dat zie ik aan de vorm van je handen en vingers’…..vanaf dat moment was ik ‘die aparte’ in de klas.

Mijn ouders waren in veel (niet gangbare) onderwerpen geïnteresseerd en bespraken thuis ook gedrag en filosofie echter altijd vanuit hun eigen normen en waarden….daar zat handlezen dus niet bij. Ook was mijn moeder huiverig voor het ‘anders’ zijn, daar had zij genoeg van gezien en meegemaakt in de oorlog. Immers Joden en Zigeuners werden opgepakt, omdat zij anders waren dan de norm. Zij hamerde vooral op een goede opleiding en een ‘brave’ baan.

Mijn ouders waren kort na elkaar overleden terwijl mijn kinderen nog heel jong waren, ik vond kracht en inzichten bij meditatie, visualisatie, workshops, lessen en bijeenkomsten en bij beoefenen van Reiki.

Echter, pas toen ik de advertentie in de Flevopost zag over een handleescursus, was ik klaar wakker. Het was Ans de Groot die indertijd deze cursus gaf in Dronten. Bij haar heb ik de lessen in handlijnkunde gevolgd totdat Ans zelf zei ‘jij moet een diepere vervolg opleiding gaan volgen in de handlijnkunde, dit is echt jouw ding’. Ik had inmiddels al vele handen bekeken en het intrigeerde mij als meer. Van Ans heb ik ook vele lessen in de numerologie van de geboortedatum gekregen, zij is daar echt zéér vakkundig in. En met plezier heb ik daarna de vervolglessen gevolgd, Ans woonde inmiddels ook in Zeewolde.

Uiteindelijk ben ik gestart met de diepgaande opleiding in de Diagnostische handanalyse en transpersoonlijke handpalm therapie bij Antropodynamica van Edo Sprong.

Een werkelijke prachtige en unieke opleiding die een aantal jaren duurden. Er was een basisjaar en de jaren daarop werden per weekend of weekenden één vinger en heuvel of één lijn behandeld. Heel intensief en een diepgaande opleiding die meer omhelsde dan alleen uit je hoofd leren, je moest het principe en de psychologische processen gaan begrijpen. Heel veel praktijk lessen als ook de therapeutische lessen in de transpersoonlijke therapie die een groot aantal disciplines besloeg waaronder EMDR, dyslexie-heling etc..

Kijk ook even naar deze boeken in de afbeelding hiernaast, daarin zijn onlangs een aantal van deze lessen gebundeld.

Binnen deze opleiding heb ik o.a. Gelaatkunde, nageldiagnostiek en de morfologie van het oor gestudeerd.


De school was jaarlijkse aanwezigheid op de Therapeutenbeurs in Apeldoorn, later in Expo Houten.

Een prachtig moment om daar met leerlingen en oud-leerlingen te zijn. Met meerdere tafels en roulerend werd aan één stuk handen gelezen en Edo gaf de inspirerende lezingen.

 

 

 

Uitreiking en felicitatie van mijn geliefde leraar Edo Sprong

 

Mijn afstudeeropdracht ging over de toepassing en duiding van de Handanalyse met de numerologie waarbij ik vele handen analyseerde en met de numerologie beschreef. Met onder andere ook de bespreking van de  handen van een 1-eiige tweeling en waarin de aanwijsbare eigenheid in de handen geanalyseerd kon worden en wat de toegevoegde waarde is van de numerologie met de zelfde geboorte datum.

Door deze afstudeeropdracht verdiep je je kennis en de combi met numerologie intenser.

Inmiddels gaf ik zelf kennismaking cursussen en basiscursussen handanalyse in meerdere centra zoals o.a. bij het voormalige Elfde huis en een aantal jaren bij de volks universiteit van Almere.

Ook gaf en geef ik Lezingen en Workshops door het land . Heb radio interviews gegeven over de diepere meerwaarde van de diagnostische handanalyse en de transpersoonlijke therapie. Daarnaast was ik ook te vinden met het geven van korte handlezingen met de combinatie van de numerologie op menig spirituele beurs, paranormaal beurs, Pasar Malam in Zeewolde, festivals zoals de Levenskunstbeurs.

Op dit moment doe ik nog steeds handlezen met numerologie op een beperkt aantal beurzen en ben ik te vinden bij veel festivals voor langere dagen zoals bij de Heidense Bende op het Kelt fest en Castle fest, op het spiritueel festival in Almere als ook bij Lorelei, Oak en Owl enz. waarbij ik ook workshops of lezingen kan verzorgen.

Echt verleden tijd...presen-taties geven met een overhead projector.

Vanaf 2005 heb ik mijzelf officieel aangemeld bij de KvK met mijn Praktijk voor Karakteranalyse. Wat begon als een diepe interesse en als een soort hobby was duidelijk meer en meer geworden. Het daadwerkelijk je medemens helpen met inzichten en doorzichten geven, daar lag mijn hart.

In mijn mooie ruime werkkamer thuis geef ik de karakteranalyses met de vele mogelijkheden die ik inmiddels heb bestudeerd en geef vervolg sessies transpersoonlijke therapie. Daarnaast heb ik een post HBO oplossing-gericht coaching en HBO traject-coaching gevolgd en als dat nog niet genoeg was wilde ik meer ondersteuning geven aan de echtparen die met huwelijksproblemen langs kwamen. Daarop heb ik de opleiding tot Relatietherapie en coaching gevolgd (helemaal) in Venlo. En ook een tijd als relatiecoach met hun samengewerkt.

En wat studeer ik nu?...jaja nog steeds, echter nu op het pad van de Druïde. Het pad van de wijze die luistert naar de elementen, naar de natuur, de jaarfeesten met de symboliek eert en viert , zijn medemens met raad ter zijde staat en meeneemt in de Liefde voor het hogere en al wat leeft.

En ja ik ben nog steeds die vrijwilliger en natuurgids bij IVN maar ook geef ik rondleidingen door het Horsterwold als vrijwilliger gids bij Staatsbosbeheer. En als klap op de vuurpijl ben ik de initiatief nemer van het Voedselbos in Zeewolde en samen met een partner dit ook echt kunnen realiseren. Fotograferen van de planten is mijn passie geworden. En zo nu en dan ben ik ook nog te vinden als zanger in koortje of als solist. Voor mijn schilderkunst en portretschilderen is helaas niet zo veel tijd meer…. maar ik heb nú toch zo’n leuk model…mijn kleindochter….dus het wordt tijd om die hobby weer eens op te pakken.

Ik sluit af met te zeggen dat ik zo dankbaar ben, een dankbaar mens voor alle mogelijkheden en kansen die ik gekregen en benut heb. Dankbaar voor al mijn leraren én de immens vele cliënten. Het heeft mij de diepe zinvolle kennis van de handlijnkunde gegeven en de vele karakters en mogelijkheden van de mens doen begrijpen. Het heeft mij meer handen en voeten op aarde gegeven en eindelijk snapte ik waarom mensen doen zoals ze doen… Ik begrijp nu de lessen van mijn ouders en zus. En o, wat een geschenk zijn mijn 2 kinderen, hun partners en kleinkind. En mijn grootste liefde ga uit naar de altijd in mij gelovende en  ondersteunende echtgenoot, die het nog steeds verbijsterend geweldig vindt wat ik allemaal wetend voel en lees in handen….

Veel liefs en groeten van Lydia

 

Was getekend Lydia Waterreus

Zeewolde, 16 april 2021

www.karakteranalyse.nl

 

 

 

Laatste nieuws.

Op 26 april 2023 is Lydia van ons heengegaan.

 

*) Ans de Groot

*) Edo Sprong (overleden 16/10/2013) richtte samen met Francine Rasenberg & Paul Bles de Academie Antropodynamica op. 

*) Magda van Dijk-Rijneke, chiroloog en oprichter van de School der Universele Handleeskunde (1990).

Maak jouw eigen website met JouwWeb