In Nederland wonen zeker al 100 Handleeskundigen

 

Naast de baanbrekende handleeskundigen heb ik (Magda van Dijk-Rijneke) ook vele navolgende handleeskundigen ontmoet of per email/telefonisch contact mee gehad. Zij brachten deze studie nog verder naar buiten met hun drive, enthousiasme, doorzettingsvermogen, maar vooral ook met grote liefde voor dit boeiende vak. Zij gaven eveneens consulten, cursussen, workshops, lezingen en sommigen schreven ook boeken. 

Het wordt tijd dat deze collega's ook in het zonnetje worden gezet.


Ter nagedachtenis wil ik over onze vroeg overleden collega Jeannette le Noble – Holmer en oud-leerling van mij een artikeltje schrijven, als herinnering en ode. Via diverse bronnen en bijdrage van haar man Jos le Noble kunnen we toch nog een beetje haar leren kennen.


Korte levensbeschrijving van Jeannette le Noble-Holmer (1963 - 2019) als handanalist en coach 

tekst Magda van Dijjk-Rijneke

 

Jeanette werd op 11 februari 1963 geboren in Deventer. Haar ouders verhuisden naar Schiedam waar zij het theater ‘de Teerstof’’ beheerden. Het theater was zeer geliefd bij cabaretiers die er graag hun try-outs gaven. Jeannette was er letterlijk kind aan huis en haar grote wens was om actrice te worden. Veel bekende cabaretiers hebben haar geïnspireerd en soms mocht ze samen met hen optreden.

Ze koos ervoor om de studie verpleegkunde te volgen aan ROC Zadkine te Rotterdam. Haar opleiding als verpleegkundige voltooide zij in het Vlietlandziekenhuis te Schiedam.

Ik leerde Jeannette in januari 2007 kennen toen ze bij mij de opleiding wilde volgen op de School der Universele Handleeskunde. Destijds woonde ze nog in Schiedam.

Na haar verhuizing naar Limburg volgde zij bij mij privélessen.  Het was niet verwonderlijk dat Jeannette glansrijk slaagde voor haar examen Handleeskunde.

Kenmerkend was het enthousiasme van Jeannette over de Handleeskunde opleiding.

In 2009 verhuisde ze met haar man Jos naar Venlo. Jeannette volgde een nieuwe opleiding als AOA-verpleegkundige in het VieCuri MC. Zij werkte met veel plezier als verpleegkundige en haar ervaring met acteren was vaak deel van haar dagelijkse werk tot groot vermaak van patiënten en verpleegkundigen. Ze hield van kleuren en vlinders.

Naast haar werk als verpleegkundige begon zij in Venlo een bloeiende praktijk als handleeskundige. Degene die bij haar op consult waren geweest gaven enthousiaste reacties over haar analyses en adviezen.

 

Jeanette organiseerde regelmatig in Venlo spirituele/welzijns beurzen in de Maagdenberg te Venlo, waar ze zelf ook als handleeskundige achter een tafel zat om handen te lezen. Voor haar was dat een manier om zoveel mogelijk mensen te helpen die voor raad of adviezen bij haar aanklopten.

Financiën mochten geen bezwaar zijn.

Consulten mochten niet te duur zijn of waren soms gratis.

De spirituele beurzen werden druk bezocht en werden een begrip in Venlo. Daarnaast gaf Jeannette in haar omgeving diverse workshops over Handleeskunde.

 

In 2017 werd bij haar de diagnose longkanker vastgesteld. Zij bleef niet bij de pakken neerzitten. Met alle kracht die zij bezat vocht zij tegen de kanker. Haar man Jos stond haar altijd bij en samen dachten zij in 2019 dat zij de kanker had overwonnen na vele bestralingen, chemo en immunotherapie.

 

Er leek een nieuw leven aangebroken. Jeannette besloot een opleiding voor mindfulness trainer te volgen. Hoewel alle tekenen positief waren, bleven controles bij medisch specialisten nodig. Dit viel haar zwaar, omdat, naar haar gevoel, eerder alle aandacht naar de kanker ging dan naar haarzelf. Jeannette zocht een nieuwe uitdaging om hiermee om te kunnen gaan in de vorm van het schrijven van een boek over haar ervaringen met kanker.

 

In juli 2019 ging zij samen met haar man op vakantie. Deze vakantie was voor haar de start van een nieuw begin.

Nog geen week na terugkomst van vakantie klaagde zij over pijn en dezelfde avond werd zij plotseling onwel. Haar man startte thuis de reanimatie, maar helaas kwam zij op 19 juli in het ziekenhuis te overlijden, waarschijnlijk was de kanker teruggekomen.

 

 

De begrafenis was indrukwekkend. Alsof zij nog een keer op aarde aanwezig was bij een theatervoorstelling waar familieleden haar een laatste eerbetoon gaven omgeven door bloemen van vlinders en harpmuziek

 

Haar man Jos heeft besloten om de Spirituele Beurs in de Maagdenberg in Venlo, die Jeannette 2 keer per jaar organiseerde, voort te zetten. Als een eerbetoon aan haar.

De eerste beurs werd op zondag 27 oktober 2019 in de Maagdenberg in Venlo gegeven.

Voorafgaand aan de beurs werd een gezamenlijk herdenking aan Jeannette gedaan. Iedereen die erbij wilde zijn was toen welkom.

 


Jos le Noble: “Het is de intentie om door te gaan met het organiseren van spirituele beurzen.

Jeannette was een warme persoonlijkheid. Haar vermogen om mensen verder te helpen in hun spirituele ontwikkeling missen wij. Toch voelt het zo alsof ze er nog gewoon is. Dan kijk ik naar buiten en zie de vlinders in de tuin. Kleine boodschappers van boven die zeggen dat het zo goed is en dat wij onze weg moeten blijven volgen”.